Az angol futball negyedik osztálya

Az angol futball negyedik osztálya

A játéknap hőse: Romuald Boco

2016. október 19. - wolfbeisz

Az angol negyedosztály szombati 13. fordulójának valódi hősei a menedzserek voltak, hiszen rengeteg cserejátékos lőtt gólt, vagy éppen adott kulcsfontosságú gólpasszt. Közülük az Accrington-Blackpool lancashire-i derbit eldöntő csodacserét, a 31 esztendős, francia születésű, de benini válogatott Romuald Bocót választottuk meg a játéknap legjobbjának. Következzék most tehát Rommy Boco pályaképe!

Fél órán keresztül szinte semmi sem történt Accringtonban, két gyenge középcsapat gyűrte egymást becsülettel, némi blackpooli fölénnyel. Az első játékrész hajrájától élet költözött a hazaiakba is, de egészen az utolsó tíz perc kezdetéig úgy tűnt, nem születik gól a derbin. A 81. percben aztán - természetesen egyik cseréje - Michael Cain szabadrúgásával előnybe került a Blackpool, s bár a gólhoz a Stanley kapusának komoly hibája is kellett, kevesen gondolták, hogy a bő fél évtizede még a Premier League-ben szereplő Mandarinok nem nyerik meg a mérkőzést. Pedig nemhogy nem nyerték meg, hanem egyenesen elveszítették...

20385_romauld_boco_1.jpg

S ehhez kellett Romuald Boco pályára lépése. Mestere a 62. percben küldte be, de az alacsony játékmester a meccs legvégére hagyta a csattanót. A 88. percben előbb kiharcolt egy igen véleményes büntetőt Aldreddel szemben, amit saját maga értékesített is, majd pusztán az egyenlítéssel nem megelégedve a 94. percben az ötös bal sarkától a kapuba passzolta az Accrington Stanley győztes gólját is. Blackpoolban még most sem igen értik, hogy ezt a meccset miként sikerült az utolsó pillanatokban elveszíteniük, jobbára a játékvezetőt hibáztatják a könnyű síppal befújt tizenegyes miatt, de mindez Bocót vélhetően kevéssé érdekli.

romauld-boco_3082522.jpg

Hősünk 1985. július 8-án Franciaországban, Bernay településen látta meg a napvilágot, s első klubja is francia csapat, a Niort volt. Innen lett - gyökereit követve - benini válogatott 2004-ben, s az afrikai ország nemzeti tizenegyében eddig 48 alkalommal szerepelt, 1 gólt szerezve. Beninnel részt vett a 2004-es, 2008-as és 2010-es Afrikai Nemzetek Kupáján is, de sok babér nem termett ott nekik. Pályafutása fordulópontja 2005-ben jött el, amikor (2 Niort-meccsel a lábában) először áttette székhelyét Angliába, s éppen jelenlegi klubja, az Accrington Stanley futballistája lett.

romuald-boco-4x3-286-925419_478x359.jpg

Accringtonban ekkor egészen 2008-ig bírta, ami a későbbi karrierívét tekintve elképesztően hosszú idő egy klubnál. Azóta nyolc év leforgása alatt 11 klubváltáson esett át: háromszor is megfordult az ír Sligo Roversnél, kétszer tért vissza Accringtonba, Angliában játszott még a Burton Albionban, a Plymouth-ban, a Chesterfieldben és a Portsmouth-ban. Feltűnt emellett rövid időre Kínában (Shanghai East Asia) és Indiában (Bharat FC) is. Igazi vándormadár, azonban összességében jellemző, hogy alacsonyabb osztályú klubok váltogatták egymást a karrierjében, az igazi áttörés azonban elmaradt mind Európában, mind Ázsiában. Jobbára szélsőként, esetleg a támadósor mögött afféle régivágású irányítóként számítottak rá, s nem is az a gólvágó típus: a tavalyi idény zárásáig 321 különböző tétmeccsen 31 találatot jegyzett.

indiatv73cc22_romuald_boco.jpg

Ehhez képest szombati két góljával szinte egymaga intézte el a szebb napokat látott blackpooliakat. Mestere, John Coleman idén számol ugyan vele, de nagyon ritkán futballozhatja végig a meccseket, a 13 fordulóból csak három alkalommal lehetett végig a pályán, miközben egy olyan meccs volt, amikor egyáltalán nem kapott szerepet. Pedig jól indította a szezont, hiszen az 1. forduló 8. percében ő lőtte az Accrington idei első bajnoki találatát, s meglepetésre le is győzték 3-2-re a tavaly még harmadik ligás Doncastert. Ennek ellenére a következő fordulóban már csak csere volt, s a Barnet ellen megtörtént vele az is, amit a futballisták az egyik legnagyobb szégyennek tartanak: egy meccsen belül be-, majd le is cserélte edzője. A Blackpool elleni duplája előtt 3 gólt jegyzett, s immár csapata legeredményesebb futballistájának számít idén.

Bár a jövő már nem feltétlenül Rommy Bocóról szól majd az angol negyedosztályban és Accringtonban sem, lehetnek még emlékezetes pillanatai a bajnokságban. Igaz, ha nem is lennének, a Blackpool öt perc alatti elintézését már senki sem veheti el az apró franciától...

A bejegyzés trackback címe:

https://leaguetwo.blog.hu/api/trackback/id/tr3011820339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása